Om filmen

Denna film är ett sökande efter sanning, dels i regissörens egen familjebakgrund, men även i Marockos nationella historia. Varför finns det inga bilder kvar från hennes egen barndom? Bara ett foto med en flicka som sägs vara hon. Men det är nog en lögn! En viktig politisk händelse under kung Hassan II:s styre är det s.k. Brödupproret 1981. Det slogs brutalt ned med hundratals döda och torterade. Händelsen raderades ur historieböckerna.

Regissören engagerar sin familj att bygga upp hennes barndomskvarter i Casablanca i miniatyr. Fadern tillverkar porträttlika dockor: familjen med farmor som central gestalt, grannarna, vännerna. Modern har sytt kläder åt dem. Vänner och grannar bjuds in och den smärtsamma historien spelas upp, återupplevs och återberättas; lidandet får många ansikten, de nedtystade får en röst. Sanningen sipprar fram.

Filmen är Asmae el Mounirs långfilmsdebut som regissör. Men hon är också själv med i filmen som agerande och skapare av scenografin. Filmen har vunnit åtskilliga priser på festivaler världen över, bl.a. i Cannes och är en av favoriterna för en Oscar 2024.
Tillverkningsår 2023
Visas på festivalen lördag, 16 mars 14:00 (93 min)