Om filmen

Det abstrakta måleriet som erövrade konstvärlden i början av 1900-talet har tillskrivits Kandinsky, Malewich och Mondrian. Idag vet vi bättre. Det var en svensk konstnär som var först och hon var kvinna. Redan 1906 målade Hilma af Klint storslagna abstrakta verk, långt före det ryska och franska avantgardet. Flera av deras verk har stora likheter med de tavlor som af Klint målade flera år tidigare. Skulle Kandinsky kunna ha sett af Klints målningar och tagit intryck? Tanken är svindlande.

Af Klints målningar återfanns i ett vindsförråd på Strandvägen i Stockholm i slutet av 1960-talet, bara för att ignoreras av de stora institutionerna för modern konst. Idag är tonen en annan. Moderna museet, Louisiana och Guggenheim i New York har alla haft hyllade af Klint utställningar.

Utöver att ge Hilma af Klint en rättmätig plats i konsthistorien lyckas den tyska regissören Halina Dyrschska i denna dokumentär kongenialt förmedlad en tidslösa, andliga och storslagna känsla som finns i Hilma af Klints verk.
Tillverkningsår 2019
Genre Dokumentärfilm